Què veure a Oviedo? els imprescindibles 

 

Ostenta el títol de ciutat més neta d'Espanya i és famosa per acollir els prestigiosos Premis Princesa d'Astúries, pel seu magnífic preromànic i per la seua sidra: beure un «culín» d'esta beguda meravellosa, escanciada en un got de vidre molt fi directament de l'emblemàtica botella verda asturiana és una d'estes experiències ineludibles quan es visita la ciutat.

Visites Oviedo i vols saber quines coses no pots perdre't? Seguix llegint!

Els imprescindibles

Oviedo és una ciutat xicoteta, de vianants i elegant que convida al passeig i a la bona vida. Una ciutat que sona a l'òpera del Teatre Campoamor i sap a les ametlles dels carballons i les moscovites de l'obrador Rialto.

Una ciutat on pots sentir-te en ple bosc si decidixes passejar davall dels castanyers i els tilos centenaris del Camp de Sant Francesc, i en la qual pots contemplar obres dels grans mestres de la pintura espanyola, de Zurbarán a Goya, al seu exquisit Museu de Belles Arts.

Però sobretot Oviedo és una ciutat en la qual no et pots perdre:

  • Monte Naranco: Este turó de 636 metres presidix la capital asturiana i és el lloc perfecte per a passejar gràcies també a les dues joies del preromànic asturià que podràs trobar de camí al cim. Un cop a dalt, i escortats per l'imponent monument del Sagrat Cor, podràs disfrutar d'unes vistes excepcionals que van més enllà d'Oviedo, i que abasten gran part de la regió central d'Astúries.
  • Preromànic asturià: Com comentàvem en les línies anteriors, un dels principals atractius del Naranco són les dues esglésies preromàniques que habiten les seues faldilles: Santa Maria del Naranco i Sant Miquel de Lillo, ambdues declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Però el preromànic és present més enllà del Naranco. Ja al centre urbà trobem altres exemples d'este peculiar estil, com són l'Església de Sant Tirs El Real o l'església de Santullano.
  • El centre històric: Parlar d'Oviedo és parlar d'història, i això queda molt clar en recórrer els seus carrers. Els seus orígens lligats a la monarquia fan d'esta ciutat un enclavament monumental impressionant. La Catedral d'Oviedo ubicada a la plaça d'Alfons II el Cast és tot un espectacle per a la vista, sobretot la seua torre gòtica!

Seguix el teu recorregut pel centre d'Oviedo descobrint les altres quatre torres que conformen les «regies seus» de la ciutat: la de Santa Maria La Real de la Corte, la del convent de les Pelaies, la torre romànica de la Catedral i la torre de l'església de Sant Tirs el Real.

  • Plaça del Fontán: és una altra de les icones indiscutibles de la ciutat. Una plaça plena de vida on en temps passat se celebraven mercats i en la qual trobem actualment unes pintoresques porxades. De segur que t'enamorarà!

Icona cultural

Oviedo manté l'essència decimonònica de la Vetusta en la qual vivia Ana Ozores, la protagonista de La Regenta. I és que Clarín es va inspirar en la capital asturiana per a crear els escenaris de la seua novel·la principal: la catedral amb la seua capella, l'església barroca de Sant Isidor, el carrer de «les botigues» (actual carrer de la Magdalena), la plaça d'El Fontán amb el seu mercat...

Tot això seguix ací com si el món s'hagués parat i tot mereix una visita. Si t'acostes a la catedral, et sorprendrà la seua façana amb una única torre, tot i que et recomanem que entres per a recórrer el seu impol·lut claustre i per a veure la joia de la corona, el cèlebre «Pañolón de Oviedo», sant sudari gelosament guardat a la Cambra Santa.

Una altra bona manera de conéixer la ciutat és explorar-la buscant les seues escultures i estàtues. Et sorprendrà la quantitat que hi ha i la seua diversitat! Des de l'afamada obra de Botero La Maternidad, a l'estàtua del cineasta nord-americà Woody Allen, passant per la polèmica Culis monumentalibus.

Gastronomia i festes

Oviedo compta amb una coneguda tradició confitera que de segur t'animes a degustar. Però si hi ha alguna cosa que no pots deixar de provar en la teua visita a Oviedo són uns bons culins de sidra al carrer Gascona. No te'n penediràs!

I si pots escapar-te a la ciutat al setembre, les festes de Sant Mateu et descobriran una Oviedo totalment diferent, repleta de música, teatre i focs artificials. Per cert, en el marc de les festes no pots perdre't el Dia d'Amèrica i la seua original desfilada de carrosses. Et sorprendrà!

Oviedo, origen del Camí


 


Sabies que l'origen del Camí de Sant Jaume és a Oviedo? Allà va nàixer este itinerari religiós i cultural de la mà del rei Alfons II el Cast, considerat el primer pelegrí. El monarca va anar fins a la localitat gallega l'any 834, avisat pel bisbe Teodomiro del «descobriment» de la tomba de l'apòstol.

Este any Xacobeo no deixes de visitar Oviedo i meravellar-te amb un dels nuclis històrics més bells i més ben conservats. Ja saps que, com resa el dit sobre la catedral oventenca, «Qui va a Santiago i no al Salvador, visita el criat i no el Senyor».

Més informació a Oviedo, inici del Camí.

 

Com arribar a Oviedo en tren?

Amb ganes de visitar aquesta joia? Des de Renfe sabem que viatjar pot resultar pesat, per això et proposem les següents rutes perquè pugues visitar Oviedo sense preocupar-te per res. Viatja als nostres trens Larga Distancia de la forma més ràpida, fàcil i sostenible!